Француски супермаркети нуде антиинфлацијску потрошачку корпу да помогну купцима

Танјуг
Француски супермаркети нуде антиинфлацијску потрошачку корпу да помогну купцима

ПАРИЗ - Француска влада ће, у договору с водећим ланцима супермаркета, у наредна три мjесеца понудити грађанима такозване антиинфлацијске потрошачке корпе, у којима ће се наћи производи по најнижим цијенама по избору компанија.

Француски министар финансија Бруно ле Мер изјавио је на конференцији за новинаре након састанка с директорима ланаца супермаркета, да је с њима постигао договор о антиинфлацијској корпи, коју ће сами дефинисати како би грађанима смањили трошкове основних намирница.

Малопродајне фирме пристале су да понуде купцима "најниже могуће цијене" у раздобљу од три мјесеца за артикле које ће саме одабрати, рекао је Ле Мер, преноси Фигаро.

"Очекује се да ће попусти трговце коштати стотине милиона евра", рекао је Ле Мер. У јуну ће трговци на мало и влада поново анализирати ситуацију и можда од великих добављача робе за широку потрошњу затражити да с малопродајним компанијама поново преговарају о ценама.

Инфлација је у Француској у фебруару неочекивано повећана на 7,2 одсто, са 7 одсто у јануару, делимично и због виших цијена хране, показују подаци статистичког завода ИНСЕЕ.

У почетку је влада покушала да дефинише јединствену корпу свакодневних потрепштина, али супермаркети су се изборили за право да сами одлучују које ће намирнице обухватити "антиинфлацијском корпом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана