Француски "Спајдермен" попео се на небодер у Барселони и слао климатске поруке

Танјуг
Француски "Спајдермен" попео се на небодер у Барселони и слао климатске поруке

БАРСЕЛОНА– Каскадер и пењач, познат као "француски спајдермен" због својих смјелих успона, освојио је данас још једну знамениту зграду након што се попео на небодер у Барселони од 166 метара у покушају да подигне свијест о климатским промјенама и сушама.

Шездесетогодишњи Ален Роберт пузао је по спољним зидовима хотела Мелиа Барселона Скај, који је прекривен стаклом и челиком, четврте по висини зграде у шпанском граду, преноси Ројтерс.    

"Желио бих да пренесем поруку о климатским промјенама и проблему дехидрације земљишта у Шпанији и да то влада брзо ријеши", рекао је он, након што је стигао на кров.

Ова акција није била одобрена и полиција га је задржала на врху.

Шпанија се суочава са дуготрајном сушом, а дијелови јужне Европе су под утицајем неуобичајено топлих температура за које научници кажу да их је погоршало глобално загријавање.

Прије успона, Роберт рекао је да је структура зида зграде била "прилично агресивна" и у полушали додао да ће и сам осјетити посљедице климатских промјена и суше због врућине.

Пењао се само с врећицом креде у праху и ципелама за пењање, које су му помогле у успону, а прсте је обложио траком за пењање, како би спријечио опекотине од површине загрејане сунцем, без обзира што је данас било релативно благих 23 степени Целзијуса.
Роберт је почео да се пење 1975. на литицама у близини свог родног града Валенса.

Двије године касније, преузео је високоризичне "соло" подвиге, пењући се сам и без конопца или појаса.

Отада се попео на више од 150 објеката, укључујући највишу зграду на свету Бурџ Калифу у Дубаију, оа Ајфелов торањ у Паризу и мост Голден Гате у Сан Франциску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана