Француски Сенат усвојио реформу пензионог система због које су грађани данима протестовали

Танјуг
Француски Сенат усвојио реформу пензионог система због које су грађани данима протестовали

ПАРИЗ - Горњи дом француског парламента усвојио је контроверзни план реформе пензионог система, који је предложио предсједник Француске Емануел Макрон.

Приједлог је у француском Сенату у суботу увече усвојен са 195 гласова "за", док је 112 сенатора било против, преноси Ројтерс.

Након што је приједлог усвојен у Сенату, предвиђено је да се о њему изјасни, највјероватније у сриједу, комитет који чине посланици доњег и горњег дома француског парламента, наводи Ројтерс.

У случају да приједлог усвоји комитет, предвиђено је да се потом највјероватније у четвртак о њему поново изјасне горњи и доњи дом парламента - Сенат и Национална скупштина.

Ројтерс, међутим, наводи да је исход гласања у Националној скупштини неизвјестан, с обзиром на то да су Макроновој странци потребни гласови савезника како би приједлог реформе пензионог система био усвојен.

Макронов приједлог реформе пензионог система изазвао је вишенедјељне протесте широм Француске.

Демонстранти су и јуче у цијелој Француској изашли на нове протесте против планиране реформе, али одзив је био мањи него што се очекивало.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Француске, на улице је јуче изашло 368.000 људи, а власти су очекивале да ће на протестима учествовати око милион људи.

Највећи одзив демонстраната је забиљежен у уторак, када је према  подацима француске Владе, протестовало 1.280.000 људи.

Макрон инсистира на реформи којом би се одлазак у пензију подигао са 62 на 64 године, наводећи да је таква одлука од виталног значаја како би се избјегао колапс државног пензионог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана