Два робота трагају за подморницом, могуће да је кисеоник на "Титану" већ потрошен

Срна
Foto: Институт за поморска истраживања "Ифремер"

ЊУ ФАУНЛЕНД - Два даљински управљана робота су почела потрагу за несталом подморницом "Титан".

Канадски даљински управљан робот "је већ стигао на морско дно" и започео је потрагу у четвртак рано ујутро, наводи америчка обална страна.

"Канадски брод Хоризон Арктик је спустио РОВ који је достигао морско дно и започео потрагу за несталом подморницом", објавила је америчка обална стража на Твитеру.

Француски истраживачки брод je такође стигао у подручје потраге за подморницом "Титан" и специјални робот Виктор 6000 већ је спуштен у воду, саопштио је француски Институт за поморска истраживања "Ифремер".

У саопштењу се наводи да ће истраживачко пловило "Аталанте" прво употријебити ехо-сонду, како би се мапирало дно океана и боље усмјерио робот, јавио је Ројтерс.

Подморница би могла бити у веома дубокој води јер је способна да достигне дубину од 4.000 метара, што је довољно да дође до олупине Титаника која лежи на 3.800 м испод површине.

Радио и ГПС сигнали не могу да путују кроз воду, па се умјесто тога користе даљински управљани роботи за потрагу.

Виктор 6000, која се користи у овој фази, способна је да дође до дна мора и преноси слике на површину, као и да изводи изузетно деликатне маневар као што су резање или уклањање отпада.

 

Осим Француске, у потрази помаже и Велика Британија, која је у склопу тима за потрагу послала и морнаричку подморницу.

Неименовани портпарол премијера Велике Британије Ришија Сунака рекао је новинарима да је у подручје нестанка "Титана" послат и авион са посебном опремом.

Према процјенама америчке обалне страже, сматра се да су потрошени сати залиха кисика за дисање у подморници, мада су ово само процјене и много ће зависити од мјера које су путници подузели да сачувају ваздух. 

Др Роб Лартер из Британског антарктичког истраживања рекао је "иако је то очајна ситуација, има наде и морате остати оптимистични што је дуже могуће".

Објаснио је да је немогуће да бродови на површини мора пронађу Титан помоћу сонара, јер је тако мали.

Напоменуо је да лупкање које се први пут чуло у сриједу није довело до сужавања подручја претраге.

Стручњаци кажу да још увијек није јасно да ли је подморница на површини или на морском дну, и упозоравају да ће бити потребне "седмице интензивног истраживања" да би се лоцирала.

Потрага је проширена на површину величине двије америчке државе Конектикат, на дубини од око четири километра.

Америчка Обалска стража саопштила је да се чула додатна бука, али није јасно тачно одакле.

У међувремену, нови тим је распоређен на потрази за подморницом, која је возила туристе да виде олупину "Титаника". Контакт са пет људи у подморници изгубљен је у недјељу, 18. јуна.

Портпарол америчке Обалске страже Џејсон Фредерик изјавио је да постоје шансе да се спаси посада подморнице нестале у Атлантику, јер су спасилачке операције у пуном замаху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана