Француске власти забраниле скуп у знак сјећања на Адама Траореа

Танјуг
Француске власти забраниле скуп у знак сјећања на Адама Траореа

ПАРИЗ - Француске власти забраниле су данашњи годишњи комеморативни скуп у знак сјећања на Адама Траореа, 24-годишњег црнца који је умро у полицијском притвору 2016. године.

Француска се још опоравља од шест ноћи нереда након што је Наела, 17-годишњака алжирског поријекла, убио полицијски службеник током саобраћајне контроле, у Нантеру, у близини Париза, преноси Гардијан.

Током тих нереда демонстранти су се сукобљавали са полицијом, запаљено је више од 23.000 пожара, више од 2.000 јавних установа је оштећено, док је велики број продавница и супермаркета опљачкан.

Током ових нереда ухапшено је 3.500 људи, од којих 60 одсто није имало кривични досије, а трећина је била млађа од 18 година.

Више од 380 људи осуђено је на затворске казне у првих неколико дана по скраћеном кривичном поступку.

Данашњи скуп у знак сјећања на Траореа, кога су полицајци, како наводи његова породица, приковали за земљу, када је преминуо од гушења, забранио је полицијски префект Вал-д’Оаза.

Канцеларија префекта је навела као разлог могућност нарушавања јавног реда и ризик од појаве “реметилачких елемената” у градовима Персан и Бумон-сир-Оаз, у којима су се десили немири након Наелове смрти, укључујући подметање пожара на градску скуштину у Персану.

Чланови организациног одбора за скуп сјећања на Траора, који је подржао Наелову мајку у Нантеру прошле недјеље, саопштили су да би забрана данашњег окупљања могла да погорша тензије због наводне полицијске бруталности и расизма, уз напомену да се овај марш одвијао мирно током свих седам година одржавања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана