Француске власти расписале потрагу и за братом Павела Дурова

Танјуг
Foto: 24smi.org

ПАРИЗ - Француске власти издале су у марту налоге за хапшење генералног директора Телеграма Павела Дурова и његовог брата, суоснивача те платформе, Николаја, наводи се у документу у који је бриселски портал Политико имао увид.

Документ указује да је француска тајна истрага о Телеграму шира и почела је мјесецима раније, а случај је базиран на одбијању Телеграма да сарађује са истрагом француске полиције о сексуалном злостављању дјеце.

Налози за хапшење издати су након што платформа за размјену порука није дала „ниједан одговор“ на ранији судски захтјев да се идентификује корисник Телеграма, наводи се у документу.

У документу се такође наглашава „скоро непостојећа сарадња Телеграма“ са француским и европским властима у другим случајевима.

Потјернице за Павела и његовог брата Николаја, суоснивача платформе, издате су 25. марта због оптужби које укључују „саучесништво у посједовању, дистрибуцији, нуђењу или стављању на располагање порнографских слика малолјетника у организованој групи“.

Француски медији су раније пренијели да је истрага отворена у јулу.

Налози су издати након тајне истраге Телеграма коју је водило одјељење за сајбер криминал при париском тужилаштву, током које је осумњичени разговарао о намамљивању малолјетних дјевојчица да пошаљу „дјечју порнографију сопствене производње“, а затим им претио да ће објавити снимке на друштвеним мрежама.

Осумњичени је такође признао истражитељима на тајном задатку да је силовао мало дијете, наводи се у документу. Телеграм није одговорио на захтјев француских власти да идентификују осумњиченог.

Осим што се наглашава недостатак сарадње Телеграма са властима, у документу се, као оправдање за издавање налога за хапшење браће Дуров, наводи да су платформу користиле „бројне криминалне групе“.

Нема индиција да је било ко од браће Дуров директно умјешан у било коју од незаконитих активности идентификованих истрагом.

Цијена Тонкоина, криптовалуте коју су развила браћа Дуров, нагло је пала након вести о хапшењу, и тргује се за око 20 одсто ниже него што је било у суботу.

Потпредседник Телеграма Иља Перекопски се такође помиње у резимеу случаја, иако документ не наводи да ли је за њим расписана потјерница.

Тужилаштво је одбило да коментарише потјернице за оба брата Дуров јер је истрага тајна.

„У овој фази, једина особа која се испитује у овом случају је Павел Дуров“, додали су из тужилаштва. Тренутна локација Николаја Дурова није позната.

Телеграм је саопштио да се придржава свих закона ЕУ и да његов оснивач „нема шта да крије“, као и да платформа и њен оснивач не могу бити криви за злоупотребу онлајн услуге.

Технолошки тајкун рођен у Русији - који има држављанство Русије, Француске и Емирата, као и држављанство Сент Китса и Невиса, основао је Телеграм 2013. године.

Од тада је платформа порасла на скоро милијарду корисника широм света и постала кључно средство за размјену порука за политичке дисиденте, генерале са бојног поља и гангстере.

Телеграм

из принципа одбија

да уклони било какве објаве које крше локална ограничења говора или да открије било какве податке о својим корисницима било којој влади.

Кремљ, који је имао бурне односе са Дуровом,

упозорио је у уторак Француску да је боље да има добре доказе против шефа Телеграма. Француски предсједник Емануел Макрон инсистирао је у понедјељак да француска влада није била умјешана у хапшење Дурова. Руски државни медији су пренијели да Москва намјерава да затражи конзуларни приступ осумњиченом

Дипломатска служба Уједињених Арапских Емирата је са своје стране затражила конзуларни приступ Дурову, који иначе живи у Дубаију.

Дуров је одбио помоћ УАЕ, навео је један од његових блиских сарадника.

Испитивање Дурова продужено је

на максималну дужину од 96 сати

и завршиће се данас, када генерални директор Телеграма може бити оптужен или пуштен.

Хапшење Дурова довело је до осуде од стране заговорника слободе говора из цијелог света, укључујући америчког предузетника и власника Икса Илона Маска.

Павела Дурова је у суботу увече ухапсила француска полиција на париском аеродрому Бурж након што је слетео приватним авионом из Азербејџана.

Његово хапшење изазвало је дипломатску буру за француску владу, као и глобално негодовање због слободе говора и кривице платформи друштвених медија за материјал који дијеле њихови корисници, наводи Политико.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана