Француска забранила продају пиротехничких средстава на прослави Дана Бастиље

Танјуг
Француска забранила продају пиротехничких средстава на прослави Дана Бастиље

ПАРИЗ - Француска је данас забранила продају, посједовање, транспорт и употребу свих пиротехничких средстава током предстојеће прославе националног празника - Дана Бастиље.

Влада је издала декрет којим се забрањују “пиротехничка средства” за прославе 14. јула којима се обиљежава Национални дан Француске, пренио је ББЦ.

Тај потез услиједио је након нереда изазваних прошломјесечним убиством 17-годишњег Нахела М. у Нантеру, кога су убили полицајци јер није желио да заустави аутомобил.

Међутим, забрана се не односи на званичне ватромете које организују локалне власти.

-У циљу спречавања опасности од озбиљног нарушавања јавног реда и мира током свечаности 14. јула, на територији Републике до 15. јула биће забрањена продаја, ношење, транспорт и употреба пиротехничких средстава и ватромета - наводи се у указу, објављеном у Француском службеном гласнику. Изгредници су често користили пиротехничка средства током готово најгорих немира у Француској у посqедњих 20 година.

Премијерка Елизабет Борн рекла је да ће поред ограничења везаних за пиротехничка средства, бити распоређени и бројни припадници безбjедносних снага како би се очувао мир и “заштитили Французи током ова два осjетљива дана”. Она је за лист “Паризјен” рекла да су многи људи “прилично забринути” због могућности новог насиља током националног празника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана