Француска: Вода за пиће загађена пестицидом забрањеним 2019. године

Танјуг
Француска: Вода за пиће загађена пестицидом забрањеним 2019. године

ПАРИЗ - Вода за пиће у Француској у великој мјери је контаминирана метаболитима хлороталонила, пестицида забрањеног 2019. године, наводи се у данас објављеном извештају Националне агенције за безбједност хране, животне средине и здравља на раду.

Додаје се да чак 34 одсто воде која се дистрибуира у Француској није у складу са прописима, пише париски "Монд" и додаје да су већ неколико мјесеци, скоро свуда у Француској, јавне власти за воду за пиће и делегиране компаније узнемирене откривањем високих концентрација производа разградње хлороталонила - пестицида који продаје Сингента, који се користио од 1970. године, али је забрањен у Европи у 2019.

У извјештају Национална агенција за храну, животну средину и здравље и безбједност на раду (АНСЕС) потврђује скоро генерализовано присуство метаболита Р471811у површинским и подземним водама метрополе, а што је још алармантније, конвенционални канали за третман отпадних вода не могу да га се отарасе, због чега велики број Француза добија воду из славине која због овог једног молекула није у складу са регулаторним критеријумима квалитета.

Ипак, при овим дозама изложености није доказан никакав здравствени ефекат дотичног метаболита.

Наводе и да се хлороталонил користи већ 50 година и да људи свуда веć дуже време пију воду која није у складу са стандардима квалитета, као и да је и даље отворено питање колико ćе времена бити потребно, након забране његовог матичног молекула, да Р471811 нестане из околине.

Додаје се и да су швајцарске здравствене власти утврдиле да је Р471811 био присутан у 60 одсто сливова Швајцарске висоравни - региона који концентрише две треćине становништва те земље.

Главна непознаница остаје могуćи утицај ових трагова пестицида на здравље, јер нема дугорочних студија о његовим здравственим ефектима.

Како се наводи потребна су улагања за третирање тог пестицида, а стручњаци кажу да су потребна улагања на националном нивоу од неколико милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана