Француска влада представила нацрт закона о асистираној смрти

Tanjug
Foto: Telegram/afp

ПАРИЗ - Француска влада је представила нацрт закона о асистираној смрти који ће омогућити терминалним пацијентима који пате од дуготрајних болести да одлуче да окончају живот.

Приједлог закона је каснио, посебно због рада Конвенције грађана о крају живота, коју је чинило 150 грађана који су насумично изабрани, пренио је Еурактив.         

Почетком марта, предсједник Француске Емануел Макрон је објавио да је у припреми закон у "француском стилу", са строгим условима који морају да буду испуњени.     

Он је, такође, рекао да не жели да користи термине асистирано самоубиство или еутаназија.    

"Између осталог, он (нацрт закона) предвиђа увођење 'помоћи при умирању' под одређеним условима за пацијенте на крају живота који су погођени 'физичком или психичком патњом' као резултат њихове болести", рекла је министарка рада и здравства Катрин Вотрен, износећи детаље будућег закона.   

Пацијент мора да има најмање 18 година, да има француско држављанство или да легално борави у Француској, а прогноза мора бити терминална у кратком или средњем року.    

Вотрен је истакла два услова која су описана као "стубови" - први је да пацијент мора бити у потпуности разборит, што искључује пацијенте који пате од Alchajmerove болести, за разлику од Белгије.   

Други стуб је да љекар који не познаје пацијента мора да га прогласи "подобним".     

У том случају, пацијенти могу сами да убризгају смртоносну дозу.        

Ако нису у могућности да то учине, као што би био случај са особама које болују од Шаркоове болести, могу да именују трећу страну да спроведе процедуру.    

Француски посланици ће расправљати о нацрту закона у мају.  

Друге земље у ЕУ, као што су Холандија или Швајцарска, донијеле су законе о еутаназији, али ће француски модел бити другачији, саопштила је предсједничка канцеларија Еурактиву у марту након Макронове изјаве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана