Француска позвала ЕУ да прогласи "Вагнер" терористичком групом

ГС/Aгенције
Француска позвала ЕУ да прогласи "Вагнер" терористичком групом

Рат у Украјини ушао је у 440. дан. Експлозије у Черниговској области, кијевској регији, централним и источним регионима Украјине. Француски парламент позвао је ЕУ да званично означи руску војну групу "Вагнер" као терористичку организацију, Жестоке борбе у Бахмуту. Пентагон објавио нови пакет помоћи Кијеву вриједан 1,2 милијарде долара.

Руси ставили "Химарс" под контролу

Војни експерти САД не могу да одгонетну како Руси успијевају да све чешће неутралишу напредне ракетне системе "ХИМАРС", испоручене Оружаним снагама Украјине – наводи амерички специјализовани лист "Милитари воч магазин".

Ти ракетни системи, које широко користи украјинска војска, у посљедње вријеме постају све неефикаснији и све непрецизнији, а руска ПВО их све чешће обара.

Такође, нејасно је како су Оружане снаге Русије успјеле да оволико смање ефикасност система "ХИМАРС".

Магазин оцјењује да ће у рату пуног размјера "ХИМАРС" и слична оружка постати много рањивији, јер ће се у таквом сценарију удари првенствено наносити по сателитима САД и НАТО који наводе њихове пројектиле на циљ.

Русија се до сада уздржавала од обарања америчких и НАТО сателита, јер је у ограниченом војном сукобу у Украјини, али настоји да даље прошири своје антисателитске борбене способности, закључује "Милитари воч магазин".

Француска позива ЕУ да означи "Вагнер" као терористичку организацију

Француски парламент позвао је ЕУ да званично означи руску војну групу "Вагнер" као терористичју организацију, јер се Велика Британија наводно спрема да учини исто.

Француски парламент једногласно је усвојио необавезујућу резолуцију која има за циљ да охрабри 27 чланица ЕУ да "Вагнер" ставе на своју званичну листу терористичких организација.

"Где год да раде, чланови 'Вагнера' шире нестабилност и насиље. Они застрашују и манипулишу готово потпуно некажњено“, рекао је посланик Бењамин Хадад парламенту.

Он је рекао да они нису прости плаћеници вођени "апетитом за новцем“, већ "следе широку стратегију, од Малија до Украјине, подржавања агресивне политике режима председника [Владимира] Путина према нашим демократијама“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана