Француска послала поморског робота да помогне у потрази подморнице Титан

Танјуг
Foto: Принтскрин

ПАРИЗ - Француска је послала робота који може да зарони до 6.000 метара под водом као помоћ у проналажењу туристичке подморнице која је нестала док се спуштала до олупине Титаника, и додаје се да би могао да помогне у ослобађању подморнице ако је ова заглављена, преноси Ројтерс.

Робот без посаде, назван Виктор 6000, може да зарони дубље од друге опреме која се сада налази у потрази у северном Атлантику и има руке које се могу даљински контролисати за пресецање каблова или извођење других маневара за ослобађање заглављеног пловила.

Шеф поморских операција у француском државном Институту за истраживање океана Оливије Лефор истакао је да робот није у стању да сам подигне подморницу на површину, али да може да помогне да се она покрене и закачи на пловило које има капацитет да је извуче на површину.

Званичници америчке обалске страже процјењују да је у несталој подморници на путу да погледа олупину ''Титаника'' остало "око 40 сати ваздуха за дисање".

Подморница је пријављена као нестала у недјељу након што је изгубила контакт послије сат и 45 минута након што је заронила и није се вратила на површину у очекивано вријеме. 

Америчка обалска стража у координацији са другим агенцијама, укључујући америчку морнарицу и канадску обалску стражу, ради "даноноћно" на покушају да пронађе несталу подморницу са пет људи у њој, али до сада напори у потрази нису дали резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана