Француска послала појачање: Расте број жртава немира на Новој Каледонији

GS
Foto: Telegram

Француске снаге безбједности на Новој Каледонији саопштиле су данас да расте број жртава оружаних сукоба на овој пацифичкој, француској прекоморској територији.

Убијена је још једна особа у размјени ватре на једној од многих импровизованих барикада којима су блокирани путеви на острву, рекао је безбједносни званичник који је желио да остане анониман јер није овлашћен да јавно говори о ситуацији, преноси АП.

Према посљедњим подацима, у нередима је погинуло шест особа.

"У најновијем сукобу су тешко повријеђене још двије особе", рекао је овај званичник потврђујући извјештаје француских медија и да је смртоносни окршај избио код барикаде на сјеверу главног острва у Кала-Гомену.

Париски дневник Монд и друге француске новинске куће пренијели су да је убијена особа мушкарац, а да је међу повређенима и његов син.

Протести и нереди који су избили испровоцирало је усвајање плана Француске да прошири право гласа у Новој Каледонији на француске држављане који живе на том острву дуже од 10 година.

Влада Нове Каледоније позвала је током раније одржане конференције за новинаре да се прекину блокаде и барикаде.

"Убијамо једни друге и не можемо овако да наставимо. Људи умиру не због оружаних сукоба, већ зато што немају приступ здравственој заштити и храни“, изјавио је Ваиму’а Мулиава, члан локалне владе.

Француска влада је 15. маја прогласила ванредно стање на Новој Каледонији, а на острво је из Француске послато појачање од 1.000 полицајаца, преноси Нова.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана