Француска полиција ухапсила човјека због планираног напада на олимпијски пламен

Танјуг
Foto: Илустрација

БОРДО - Француска полиција ухапсила је мушкарца због сумње да је планирао напад на штафету олимпијског пламена у Бордоу, саопштио је данас француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен.

Он није изнио детаље, али је похвалио рад полиције на обезбјеђењу штафете.

Тужиоци су рекли да је осумњичени написао узнемирујућу поруку која би "могла да одговара величању злочина", а оптужени је споменуо и масовно убиство које се догодило деценију раније у САД.

Олимпијски пламен стигао је у Марсеј раније овог мјесеца, уочи љетњих Игара у Паризу које почињу 26. јула.

Очекивало се да олимпијски пламен стигне у Бордо касније данас, након целодневних догађаја који су обиљежили његов пролазак кроз околину.

Тужилац Бордоа Фредерик Портери рекао је да је покренута истрага као одговор на онлајн поруку која се односила на убиство шест особа прије тачно 10 година на Ајла Висти у Калифорнији.

Медији су извијестили да се објава односи на убицу у Ајла Висти, Елиота Роџера који је изразито мизогин.

Тужилац је рекао да је полиција тада идентификовала осумњиченог, по имену Алекс Г, који је ухапшен у уторак. 

Истакнуто је да осумњичени није имао кривични досије, али је током претреса његове куће заплењен револвер са гуменим куглицама, неколико мобилних телефона и компјутер.

Осумњичени, наводно психички нестабилан, је у притвору признао да је ''разматрао дјело без одређене локације“ на уму , али није помињао штафету олимпијског пламена.

Олимпијски пламен је на почетку пута дугачког 12.000 километара око континенталне Француске и њених прекоморских територија. 

Стручњаци за борбу против беспилотних летјелица придружили су се полицији у пажљивом праћењу њеног путовања.

Пламен је требало да стигне до пацифичке територије Нове Каледоније, али су нереди у протеклих 10 дана навели организаторе да откажу ту дионицу руте.
  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана