Француска: Најмање 667 особа ухапшено, нови хитан састанак владе

Танјуг
Француска
Foto: Танјуг | Француска

ПАРИЗ - Најмање 667 особа ухапшена је широм Француске због учешћа у насилним немирима због убиства алжирског тинејџера у предграђу Париза, а француски предсjедник Емануел Макрон одржаће данас нови хитан састанак владе о том питању.

У синоћњим нередима повријеђено је укупно 249 полицајаца и жандарма, јавио је радио "Франс блу".

Широм Француске нереди су избили трећу ноћ заредом због убиства алжирског тинејџера кога је убио полицајац у уторак у Нантеру због тога што није зауставио аутомобил, пренио је Ројтерс.

Поједини градови су чак предузели превентивне мјере да би избјегли нове инциденте, јавила је телевизија БФМ.

Полицијски час је уведен у Кламару, Медону и Компјењу од 21.00 или 22.00 сата увече до шест сати ујутру, у појединим случајевима до следећег понедјељка. Трамваји и аутобуси у Ил де Франсу престали су да саобраћају у среду у 21 сат. 

У Нантеру је организован марш бијелаца због убиства 17-годишњег  тинејџера, а у поворци је било више од 6.000 људи и било је неколико подметнутих пожара, као и других инцидената.

На протесту у Марсељу на полицајце је отворена минобацачка ватра када је један полицајац повријеђен и пребачен у болницу.

Излози продавница су такође разбијени током немира, а објекти су опљачкани. Елитна јединица Националне полиције мобилисана је у Лиону, Рубеу и Бордоу.

У Греноблу је на аутобусе отворена минобацачка ватра, а агенти јавног превоза су тада искористили своје право на повлачење из саобраћаја, сазнаје БФМТВ из синдикалног извора. У неким градовима гађане су владине зграде.

У Ремсу је нападнута и опљачкана полицијска станица. У Авињону демонстранти су покушали да запале станицу општинске полиције, а  молотовљев коктел бачен је на полицијску канцеларију у Поу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана