Француска мобилисала 7.000 војника због напада у Арасу

Танјуг
Foto: Икс

ПАРИЗ - Француски предсједник Емануел Макрон је наредио мобилизацију 7.000 војника како би се појачале безбједносне патроле у земљи, саопштила је данас Јелисејска палата, дан послије што је у граду Арасу, на сјеверу Француске, 20-годишњи исламски екстремиста ножем убио наставника локалне гимназије.

У Француској је у петак, након тог напада, проглашен највиши степен безбједносне узбуне, преноси Ројтерс. 

Макронов кабинет је саопштио да ће војна мобилизација бити спроведена до понедјељка вечери и да ће трајати до даљњег уз редовне патроле у већим градским центрима и популарним туристичким локалитетима. 

Кабинет француског предсједника је потврдио да су француске безбједносне снаге спријечиле још један „покушај напада“ у другом региону, не наводећи о којем региону је ријеч. 

Школа у Арасу је била мета варварског исламистичког тероризма“, рекао је Макрон након посјете школи, рекавши да је жртва „вјероватно спасила многе животе“ својом храброшћу у покушају да блокира нападача, пренио је портал Франс 24. 

Полиција је ухапсила осумњиченог нападача Мохамеда Могучкова, поријеклом из Чеченије, републике Руске Федерације лоциране у претежно муслиманском региону јужног Кавказа. 

Он је већ био евидентиран у француском националном безбједносном регистру, означен као потенцијална безбједносна пријетња и под електронским и физичким надзором француске унутрашње службе безбједности ДГСИ, пренијели су француски медији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана