Француска љевица позива предсједника Макрона да јој дозволи да формира владу

Танјуг
Француска љевица позива предсједника Макрона да јој дозволи да формира владу

ПАРИЗ - Лидери француске лјевичарске коалиције захтјеваће од предсједника Емануела Макрона да им дозволи да формирају нову владу током серије састанака посвећених рјешењу политичке блокаде која траје већ шест недјеља.

Макрон је раније одбацио кандидата Новог народног фронта (НФП) за мандатара, наводећи да жели лидера владе са „широком и стабилном“ подршком како би се избјегло гласање о неповерењу у парламенту што би изазвало даљи политички хаос, преноси Гардијан.

Представници НФП-а оптужили су предсједника да одуговлачи са именовањем новог премијера, као и да је његова „неактивност озбиљна и наноси штету“ пошто не прихвата резултате превремених избора које је расписао.

Странке су позване у Јелисејску палату где ће бити одржане консултације како би се ствари покренуле напред.

Макрон би данас требало да се састане са представницима НФП-а, лјевичарске коалиције формиране како би се одвратила пријетња победе екстремне деснице и Националног окупљања у другом кругу избора.

Коалиција састављена од крање лјевичарске странке Непокорена Француска (ЛФИ), Социјалистичке партије, Зелених и Комуниста, већ је раније предложила за премијера Луси Кастет, што је Макрон одбацио.

Предсједник би потом требало да прими представнике партија центра и десног центра, укључујући Републиканце, а у понедјељак представнике екстремне деснице и Националног окупљања.

Центристи, конзервативна десница и партије крајње деснице запријетиле су да ће изгласати неповјерење новој влади ако је буде предводио представник ЛФИ, док је та странка упутила исту пријетњу ако кандидат за премијера не буде из њихове коалиције НФП.

Ова коалиција добила је највише мјеста у парламенту, 193, али знатно мање од 289 потребних за апсолутну већину, подсјећа Гардијан. Унутар коалиције НФП, највише посланика добила је партија ЛФИ.

Француска је у политичкој блокади од почетка јула након што у парламенту није изгласана већина, већ је остао подијељен на приближно три једнака блока: лјевицу, центристе и крајњу десницу од којих ниједни немају потребну већину.

Центристичка влада коју предводи Габријел Атал поднијела је оставку након избора, али је обављала минимум административних

функција током периода Олимпијаде.

Портпарол Јелисејске палате није уочи састанака Макрона са представницима странака могао да прецизира када ће нови премијер бити именован.

„Предсједник има јасан циљ:он је затражио од републиканских снага да саслушају једни друге и раде на томе да формирају стабилну већину, како би имали највише посланика“, казао је портпарол.

Он је додао да су избори донијели три лекције.

„Као прво, одлазећа већина је изгубила. Као друго, Француска није желјела владу коју предводи екстремна десница и Национално окупљање, а као треће ниједна коалиција није у позицији да има већину, што је први пут у историји Пете републике“, закључио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана