Француска: Истакнуте личности подржале демонстрације против пензионе реформе

Tanjug
Foto: Reuters

ПАРИЗ - У отвореном писму објављеном у дневнику "Либерасион", скоро 300 француских истакнутих личности, укључујући глумицу Жилијет Бинош и редитеља Седрика Клапиша, изјавило је да се противи пензионој реформи, придруживши се добитници Нобелове награде за књижевност Ани Ерно која је већ изразила своје противљење у јануару.

    Они су оцијенили да је реформа нефер и неефикасна.

    Потписници су истакли да знају да се не може дуже радити када је све већи број незапослених, у несигурним условима и опасности да премину прије него што дођу до пензије.

    "Господине председниче, солидарни смо са онима који штрајкују и демонстрирају са добрим разлогом против овог неправедног и непопуларног закона", истакли су они.

    Француска премијерка Елизабет Борн употребила је прошле недеље специјалну процедуру да прогура непопуларан предлог закона о реформи пензионог система, којом је старосна граница за одлазак у пуну пензију померена за две године са 62 на 64 у парламенту те земље без гласања.

    Предсједник Француске Емануел Макрон је у сриједу саопштио да ће закон ступити на снагу до краја године, упркос порасту незадовољства широм земље.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана