Француска 2022. године заплијенила историјских 157 тона дроге

Танјуг
Француска 2022. године заплијенила историјских 157 тона дроге

БРИСЕЛ - Француске полиција заплијенила је 19. фебруара 1,9 тона кокаина у комерцијалној луци Авр, што је највећа појединачна заплијена те дроге у тој земљи.

Само у току прошле године, Француска је заплијенила више од 157 тона илегалне дроге, што је министар унутрашњих послова Жералд Дарманин означио као историјску побједу против криминала, и назвао је "мајком свих борби", преноси Еурактив.

Највише је заплијењено канабиса - 128,6 тона, што је 15 одсто у односу на 2021. и 47 одсто у односу на 2017. годину, рекао је Дарманин новинарима.

Дарманин је објаснио да око 80 одсто све трговине кокаином пролази кроз комерцијалне бродове.

Каже да 55 одсто кокаина који стигне до француских обала долази са карипских острва и Француске Гвајане, кључне транзитне зоне јужноамеричког кокаина.

Подаци говоре да је прошле године заплијењено и 1,4 тоне хероина, 273 килограма амфетамина и метамфетамина и 1,5 милиона таблета екстазија и МДМА.

Ти резултати говоре о офанзивној владиној стратегији борбе против трговине дрогом. 

"Са трговином и потрошњом дроге долази и несигурност, деликвенција, организовани криминал, прљави новац, тероризам, проституција и дјечја порнографија", рекао је Дарманин.

Министар јавних финансија Габријел Атал је на конференцији  упозорио на "интензитет пријетње дрогом по националну безбједност" и да је спреман да се избори са "бијелим цунамијем", алудирајући на све већу потражњу за кокаином у Француској.

Како се наводи, око 600.000 Француза је нередовно конзумирало кокаин 2022. године, а према подацима Француске опсерваторије за дроге и зависничка понашања, 2,1 милиона грађана је пробало бар једном ту врсту дроге током прошле године.

Поред тога, 18 милиона Француза је пушило траву бар једном у 2022. години.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана