Форбс: Русија и Украјина се прилагођавају следећој фази рата

Танјуг
Форбс: Русија и Украјина се прилагођавају следећој фази рата

Рат између Русије и Украјине еволуирао је током протеклих 26 мјесеци, пошто су обе војске увеле коришћење нове технологије, усвојиле нове стратегије и покушале да сломе свог противника, пише магазин “Форбс”.

-Сукоб је почео инвазијом руске војске у пуном обиму, коју је дочекала чврста украјинска одбрана која га је зауставила - навео је магазин. То је довело до исцрпљујуће борбе широм јужне и источне Украјине, при чему је Русија полако напредовала.

Прошлог љета, украјинска војска је покренула контраофанзиву, која је постигла само ограничен успјех.

Како сукоб улази у треће љето борбе, очекује се још једна промјена, при чему ће Русија обновити офанзиву, а Украјина у складу с тим прилагодити своју одбрамбену стратегију, истиче лист.

-Руске снаге су тренутно ангажоване у операцијама које укључују планирање нове офанзиве која ће вјероватно достићи пуну снагу до почетка љета. Ове операције укључују велики број ракетних и беспилотних удара на Украјину, са фокусом на енергетске инсталације. Циљеви ових удара су двоструки - да се наруши украјински морал и да се деградира растућа одбрамбена индустријска база Украјине. Без струје, украјинска одбрамбена индустрија неће моћи да развије и постави кључну опрему за беспилотне летјелице и електронско ратовање потребну њеној војсци уочи офанзиве овог лета -  пише магазин “Форбс”.

Како рат наставља да напредује, обје стране настоје да обезбиједе тактичке предности користећи своје снаге.

Руске снаге се могу похвалити већом борбеном снагом и бројном муницијом, што им даје значајну ватрену моћ за обновљену офанзиву. Насупрот томе, украјинска војска је успоставила огромну одбрамбену линију која ће представљати изазов за руске снаге које напредују.

Због недостатка артиљеријских граната, Украјина ће међутим, морати да промијени своју стратегију, задржавајући свој одбрамбени положај, а истовремено вршећи контранапад како би разбила руске линије. Обе војске ће наставити да развијају своје стратегије како би одражавале динамику бојног поља у комбинацији са глобалном друштвено-политичком климом која се стално мијења, навео је магазин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана