Фон дер Лајенова затражила истрагу о погибији цивила

ГС
Фон дер Лајенова затражила истрагу о погибији цивила

МОСКВА - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да је узнемирена снимцима масовних жртава током подјеле хуманитарне помоћи међу цивилима у Појасу Газе и позвала на истрагу да би се разјаснили детаљи догађаја.

"Дубоко узнемирени сликама из Газе. Морају се уложити сви напори да се истражи шта се догодило и осигура транспарентност. Хуманитарна помоћ је спас за оне којима је потребна и приступ јој мора бити осигуран. Стојимо уз цивиле, позивамо на њихову заштиту у складу са међународним законом", навела је Фон дер Лајенова на мрежи "Икс".

Раније током дана, Француска и Кина осудиле су овај догађај, Јапан је позвао Израел да се придржава међународног хуманитарног права, а Колумбија је обуставила све куповине оружја из те земље.

Палестинске власти објавиле су јуче да је израелска војска пуцала на масу људи у граду Гази који су чекали да добију хуманитарну помоћ. Убијено је 112 особа, а рањено 760.

Израел је негирао да је број погинулих у пуцњави био толики и тврди да је већина жртава умрла у гужви док су људи упадали у камионе натоварене намирницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана