Фон дер Лајен: Смрт Синвара значајно слаби Хамас

Танјуг
Фон дер Лајен: Смрт Синвара значајно слаби Хамас

БРИСЕЛ - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оцијенила је да ће убиство лидера Хамаса Јахје Синвара, који се сматра једним од главних организатора напада на Израел прошле године, значајно ослабити Хамас.

-Његова смрт свакако значајно слаби Хамас - навела је Фон дер Лајен у четвртак увече на конференцији за новинаре, након самита лидера ЕУ у Бриселу.

Она је Синвара описала као лидера терористичке организације који је био “мозак” напада Хамаса на Израел 7. октобра прошле године, преноси Политико.

Предсједник Европског савета Шарл Мишел рекао је да је Синвар “одговоран за патње људи у Гази због своје акције” као један од главних организатора напада Хамаса на Израел прошле године.

Фон дер Лајен и Мишел су позвали и на прекид ватре у Појасу Газе, гдје према процјенама УН, скоро два милиона људи доживљава “екстремно критичне” нивое глади као посљедицу израелске војне офанзиве.

Више западних лидера у четвртак је, послије убиства Синвара, позвало на ослобођење талаца и окончање рата у Појасу Газе и поново осудило напад на Израел 7. октобра прошле године. Генерални секретар НАТО Марк Руте рекао је да му вођа милитаната ''неће недостајати'', док је француски предсједник Емануел Макрон поручио да та земља захтијева ослобађање свих талаца који се и даље налазе у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана