Фон дер Лајен: Прекид ватре је од кључног значаја

СРНА
Фон дер Лајен: Прекид ватре је од кључног значаја

БРИСЕЛЖ - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је од кључног значаја да се између Израела и Хамаса постигне прекид ватре који комбинује ослобађање талаца и хуманитарни приступ Појасу Газе што је прије могуће.

Она је у обраћању новинарима са генералним секретаром УН Антониом Гутересом у Бриселу рекла да се Газа суочава са глађу и да је то неприхватљиво.

"Од кључне је важности да се сада брзо постигне споразум о прекиду ватре према којем ће таоци бити особођени и омогућено да више хуманитарне помоћи стигне у Газу. Зато се надамо позитивном исходу разговора које воде САД, Катар и Египат", рекла је Фон дер Лајенова.

ЕУ је "веома забринута" због ризика повезаних са израелском планираном копненом офанзивом на Рафу у Појасу Газе због цивила који су тамо морали да потраже склониште, додала је она према транскрипту који је објављен на веб страници ЕУ.

Ова операција се мора избјећи "по сваку цијену", подвукла је Фон дер Лајенова.

Почетком марта, високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк рекао је на 55. сједници Савјета УН за људска права да су сви грађани Газе у непосредној опасности од глади и да скоро сви пију контаминирану воду.

Директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус тада је изјавио да је десеторо дјеце умрло од глади у педијатријској болници "Камал Адван" у сјеверном дијелу Газе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана