Фон дер Лајен поводом годишњице још једном осудила нападе Хамаса

Танјуг
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ – Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је поводом годишњице напада палестинског покрета Хамас на Израел још једном најоштрије осудила, како је навела, варварске нападе, додајући да не може бити оправдања за акте терора.

Она је у саопштењу објављеном на сајту ЕК навела да се 7. октобра 2023. свијет се пробудио и видео "застрашујуће призоре неизрецивог дивљаштва, сцене које ће нам заувијек остати урезане у свести”.
    
Према њеним ријечима, ови напади су донијели огромне патње не само народу Израела, већ и недужним Палестинцима. 
    
“Поводом ове трагичне годишњице, желим да одам пошту сећању на жртве. Европска унија је уз све недужне људе чији животи су уништени од тог судбоносног дана”, навела је фон дер Лајен.
    
Она је поновила позив за тренутним прекидом ватре у Гази, безусловним ослобађањем свих талаца, као и за окончањем сукоба, изражавајући подршку тренутним дипломатским напорима на постизању свеобухватног споразума.
    
Предсједница ЕК је подсетила да је годину дана касније, хуманитарна ситуација у Гази ужасна, додајући да ЕУ чини све да мобилише финансијску помоћ и олакша испоруку хуманитарне помоћи Палестинцима, као и сада становницима Либана.
    
Према њеним ријечима, терористички напади Хамаса на Израел покренули су спиралу насиља које је читав регион довело у стање тензије и нестабилности.
    
Фон дер Лајен је истакла да се све стране морају понашати одговорно, уздржано и ангажовати се на деескалацији тензија.
    
“Док се бавимо тренутном кризом, ЕУ је спремна да помогне и у припремама за дан после. Ми ћемо подржати све напоре на стварању услова за трајни мир, што ће довести до решења о две државе, у оквиру којег ће Израел и Палестина коегзистирати раме уз раме у миру, уз безбедност за обе стране”, навела је она у саопштењу, додајући да је то једини одрживи пут напред.
    
Званичница ЕУ је такође истакла да су антисемитски инциденти у оштром порасту, као  и да се против тог зла мора колективно борити, где год се појави, укључујући и интернет.
    
Она је додала да ће Стратегија борбе против антисемитизма бити имплементирана и обновљена као неопходна, истичући да ће посветити још ресурса том циљу.
    
“Свако треба да буде слободан како би у нашој Унији остварио право на своју веру. Ми смо поносни на наше различитости. Ми их морамо заштитити по сваку цену”, закључила је фон дер Лајен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана