Фон дер Лајен изабрана за нови мандат на челу Европске комисије

Танјуг
Фон дер Лајен изабрана за нови мандат на челу Европске комисије

СТРАЗБУР - Актуелна предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас је у Европском парламенту (ЕП) изабрана за нови петогодишњи мандат на тој функцији.

За Фон дер Лајен, њемачку политичарку из групације Европске народне партије, гласао је 401 посланик ЕП, чиме је обезбједила апсолутну већину гласова у ЕП. 

Против избора Фон дер Лајен било је 284 посланика, док је 15  било уздржано.

Гласање у ЕП је било тајно, а Фон дер Лајен је морала да добијеподршку најмање 361 од 720 посланика ЕП. 

Уочи гласања, Фон дер Лајен се обратила посланицима ЕП и изложила своју визију и планове за наредних пет година, након чега је одржана дебата са посланицима ЕП. 

Након избора, Фон дер Лајен ће моћи да, заједно са земљама чланицама ЕУ, предложи кандидате за комесаре у новом сазиву Европске комисије. 

Свака земља чланица ЕУ добија по један портфељ, а на јесен би у ЕП требало да почне процес саслушања 27 комесара ЕУ.

Један од 27 комесара врши функцију потпредсједника Комисије и високог представника за спољну политику и безбедност, а након што је Европски савет именовао на ту функцију бившу естонску премијерку Кају Калас, Фон дер Лајен сада мора потврди њено именовање.  

Фон дер Лајен, иначе чланица Хришћанско-демократске уније Нјемачке, први пут је изабрана на чело Европске комисије 2019. године, када је постала прва жена на тој функцији. 

Она је данас поново изабрана на ту функцију у Европском парламенту  након што су је за нови петогодишњи мандат предложили лидери ЕУ крајем јуна.

Функција предсједника Европске комисије, поред одлучивања о организацији тог извршног тијела ЕУ и расподеле порфеља међу комесарима, подразумјева представљање Комисије на састанцима Европског савета, самитима Г7 и Г20,  као и самитима са земљама које нису чланице ЕУ и током великих дебата у ЕП и Савјету. 

Предсједник Комисије представља ЕУ у иностранству, заједно са предсједником Европског савјета и високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику. 

Такође, председник Комисије сваке године се обраћа пред ЕП како би га извјестио о стању Уније. 

Европска комисија је једина институција ЕУ која има овлашћење да иницира правне акте ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана