Фон дер Лајен: ЕУ и НАТО формирају радну групу за заштиту кључне инфраструктуре

Срна
Фон дер Лајен: ЕУ и НАТО формирају радну групу за заштиту кључне инфраструктуре

БРИСЕЛ- ЕУ и НАТО сагласили су се да формирају заједничку радну групу како би боље заштитили кључну инфраструктуру блока након саботаже цјевовода "Сјеверног тока", изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Данас формирамо радну групу ЕУ и НАТО-а за отпорну кључну инфраструктуру. То је радна група у којој ће заједно радити стручњаци Алијансе и Уније како би идентификовали главне пријетње нашој кључној инфраструктури, пронашли стратешке слабости које имамо, а затим, наравно, развили кључне принципе ради унапређења наше отпорности и предложили мјере ублажавања и поправне радње", рекла је Фон дер Лајенова пред дискусију са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом у Бриселу.

Она је истакла да ће радна група у почетку покривати четири сектора - саобраћај, енергију, дигиталну технологију и свемир - те да ће о налазима обавјештавати чланице блока и савезничке нације.

Фон дер Лајенова је додала да ће главне активности радне групе укључивати размјену информација и најбоље праксе, као и рано упозоравање.

Цурење гаса регистровано је у септембру на цјевоводима мреже "Сјеверни ток" у Балтичком мору. Шведске и данске власти сумњају да су подводне експлозије узрок цурења. Тужилаштво Русије истражује инцидент као чин међународног тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана