Флориди пријети најгора олуја у посљедњих 100 година

Танјуг
Флориди пријети најгора олуја у посљедњих 100 година

ВАШИНГТОН - Ураган „Милтон“, који је достигао пету категорију јачине, креће се ка области Мексичког залива на Флориди, гдје је више од милион људи позвано на евакуацију, објавио је Глас Америке.

Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је грађане који се налазе на путу урагана „Милтон“ да се што прије евакуишу, јер се, како је рекао, ради о питању живота и смрти.

-Ово би могла да буде најгора олуја која је погодила Флориду у посљедњих сто година - рекао је Бајден.

Метеоролог Си-Би-Ес њуза Ники Нолан рекла је да најновија прогноза показује да Милтон стиже преко Сарасоте у ноћи са сриједе на четвртак. Школе у округу Сарасота, који би могао да буде под највећим ударом, остаће затворене цијеле недјеље.

Центар урагана Милтон могао би касније данас да захвати градско подручје Тампа Беја, које није претрпјело директан удар неког великог урагана више од једног вијека.

На Флориди се приводи крају евакуација око милион људи из подручја за која се очекује да ће бити највише погођена, а саобраћај на ауто-путу између Мејкона и државне линије Флорида-Џорџија појачан је за 280 одсто у односу на просјек.

-Милтон би могао да буде један од најразорнијих урагана на подручју западне и централне Флориде - објавио је Национални центар за урагане.

На скоро цијелој западној обали Флориде од уторка рано ујутру на снази је упозорење на ураган.

Упркос дугим редовима на бензинским пумпама, гувернер Флориде Рон Десантис рекао је да нема несташице горива.

-Гориво и даље стиже на Флориду - рекао је Десантис на конференцији за новинаре јуче ујутру.

Десантис је навео да је држава помогла да се евакуише више од 200 здравствених установа и да је отворено 36 окружних склоништа. Америчке државе Сјеверна Каролина, Флорида и велики дио Јужне Каролине још се опорављају од посљедица које је изазвао ураган Хелена.

Више од 200 људи погинуло је у урагану Хелена у шест америчких држава. Најјачи атлантски ураган у историји је Ален из 1980-их, који је достигао брзину вјетра од 306 километара на час и који се кретао преко Кариба прије него што је погодио Тексас и Мексико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана