Флорида: Отказано више од 1.000 летова због урагана

Танјуг
Флорида: Отказано више од 1.000 летова због урагана

Авио-компаније данас су отказале више од 1.000 летова због урагана "Идалија" који је погодио регион Биг Бенд на Флориди.

 

Ураган, међутим, слаби док се креће према Џорџији, преноси Ројтерс.

Компанија ''Саутвест ерлајнз'' отказала је више од 220 летова, а ''Делта ерлајнз'' 157.

Аеродроми у Тампи, Талахасију, Сарасоти, Клирвотеру и Џексонвилу су затворени до даљег.

Опасни ураган "Идалија" категорије 3 (од максималних 5) стигао је на подручје Флориде, с ветровима који достижу брзину од око 200 километара на сат.

"Идалија" је трећи ураган на Флориди за посљедњих годину дана, након урагана Ијан у септембру 2022. и урагана Никол у октобру исте године, преносе амерички медији.

"Идалија" је муњевито ојачала за посљедња 24 сата па се очекује да ће донети значајне олујне ударе и изазвати подизање мора за између 1,2 и 1,5 метара у заливу Тампа Беј. Већ сада је више од 230.000 становника Флориде без струје, преноси Си-Ен-Ен.

Издато је упозорење за торнадо за готово 12 милиона људи широм централне и сјеверне Флориде и југоисточне Џорџије.

Становници су упозорени да озбиљно схвате ситуацију јер ће доћи тренутак када хитне службе више неће моћи да пруже помоћ, а већ су забиљежени проблеми с приступом неким евакуисаним подручјима.

На Флориди су до сада потврђена два смртна случаја повезана с олујом.

Један возач је погинуо након што је изгубио контролу над његовим ''Форд ренџером'' и ударио у дрво. У округу Алачуа, 59-годишњи мушкарац који је возио ''Тојоту такому'' такође је налетио на дрвеће и погинуо, навели су званичници.

Ниво воде на реци Стајнхечи код истоименог града у регији Биг Бенд на Флориди порастао је за скоро три метра у два сата, достигавши рекордни ниво.

Упозорење за торнадо издато је за дијелове Северне и Јужне Каролине, објавила је Национална метеоролошка служба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана