Фински неонацисти планирали да убију бившу премијерку Марин, оружје направили у 3D принтеру

ГС
Фински неонацисти планирали да убију бившу премијерку Марин, оружје направили у 3D принтеру

ХЕЛСИНКИ - Терористичка група крајње деснице у Финској планирала је атентат на Сану Марин док је 37-годишња политичарка била премијерка земље, а на оптуженичкој клупи на суђењу које је почело у граду Лахти нашле су се четири особе.

Тројица од њих се суочавају са оптужбама за тероризам, а против четвртог се води судски процес због посједовања оружја.

Четири Финца планирала су започети "расни рат", а како преноси „Дејли мејл“, двојица оптужених су отворено говорили о могућности напада на Марин на скупу Социјалдемократске партије у истом граду 2022. године.

Према оптужбама,  они су на Телеграму расправљали о томе како су лако могли убити тадашњу премијерку. Марин је ускоро требала стићи у њихов град Лахти, сјеверно од Хелсинкија. Један је другоме на неколико дана доносио и пиштољ из којег су потом пуцали у поштански сандучић.

Међутим, према једном од оптужених, то је само требало да им помогне да се опусте, али је рекао и да би, да жели, могао убити премијерку.

Убиство су хтјели починити оружјем које су израдили у 3Д принтеру.

-Пиштољ ФГЦ-9 био је при руци и аутом сам могао стићи до трговине у Лахтију за десет минута. Тада сам о томе говорио на Телеграму, да постоји теоретска могућност покушаја политичког убиства - рекао је један од мушкараца на испитивању.

Полиција је рекла да су осумњиченици неонацисти који су хтјели дестабилизацију друштва, подстаћирасни рат и унаприједити своје крајње десничарске циљеве.

-Ја сам отворени етнонационалиста. Знам чему води када је превише етничких група на једном мјесту. Ове етничке групе почињу као група слиједити властите интересе, што Финцима не води ничему добром. Међутим, нисам планирао пуцати у људе или нешто слично - тврди један оптужени.

Осим Марин, неонацисти су имали и друге мете, укључујући посланиек у парламенту, антифашистичке активисте и представнике мањина. На мети су биле и локације попут сједишта Уније љевице, ноћног клуба у финском граду Тампереу, волонтерске књижаре и веганског кафића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана