Филипс одустао, дао подршку Бајдену

Танјуг
Филипс одустао, дао подршку Бајдену

ВАШИНГТОН – Амерички конгресмен Дин Филипс саопштио је да повлачи кандидатуру за предсједничку номинацију демократа на изборима у новембру у САД и да подржава актуелног америчког предсједника Џоа Бајдена.

Филипс је на платформи Икс навео да је јасно да је Бајден кандидат демократа и прилика да та странка "покаже каква држава Америка намјерава да буде".

- Кандидовао сам се за предсједника 2024. да бих се поново одупро Доналду Трампу зато што су Американци захтијевали алтернативу, а демократија захтијева опције. Јасно је да алтернатива нисам ја - навео је Филипс.

Филипс (55) је током већег дијела своје кампање упозоравао на Бајденове поодмакле године и његов слаб рејтинг у анкетама, тврдећи да би подршка Бајдену угрозила шансе да се демократе задрже у Бијелој кући.

Поред Бајдена, у трци за номинацију демократа је сада остала само списатељица Маријен Вилијамсон.

У сриједу се из трке за председничку номинацију Републиканске странке повукла бивша америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Ники Хејли, која је одбила да подржи главног ривала Доналда Трампа, јединог преосталог кандидата те странке.

Бајден и Трамп остварили су очекиване побједе на страначким изборима у супер - уторак и скоро је извјесно да ће њих двојица, као и прије четири године, поново одмјерити снаге у борби за мјесто у Бијелој кући.

Бајден је тријумфовао убједљиво на демократским изборима у Вермонту, Ајови, Вирџинији, Сјеверној Каролини, Тенесију, Оклахоми, Масачусетсу, Мејну, Арканзасу, Алабами, Тексасу, Колораду, Јути, Минесоти и Калифорнији.

Трамп је побиједио у Вирџинији, Сјеверној Каролини, Тенесију, Оклахоми, Мејну, Алабами, Масачусетсу, Арканзасу, Тексасу, Колораду, Минесоти, Калифорнији, Јути и на Аљасци.

Хејли је приредила изненађење побједом у Вермонту, што јој је била тек друга побједа, након оне у Вашингтону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана