Филипини: Затражене оставке врха полиције због умијешаности у трговину дрогом

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МАНИЛА- Министар унутрашњих послова Филипина Бењамин Абалос Јуниор, саопштио је данас да је затражио од свих полицијских генерала и пуковника да поднесу оставке због сумњи у умијешаност у трговину дрогом.

"Око 300 полицајаца је обухваћено директивом, коју је препоручио шеф националне полиције, који ће такође поднијети оставку", рекао је Абалос на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Нагласио је да у полицији постоји велики проблем и да је велики број генерала и пуковника умијешан у трговину дрогом.

Више десетина полицајаца је ухапшено или разријешено дужности и обухваћено истрагом због умијешаности или сумње да су умијешани у трговину дрогом.

Абалос је навео недавни случај када су припадници закона продавали дрогу у својој канцеларији.

Филипинска агенција за борбу против дрога обухваћена је рацијама, хапшењем и отпуштањем посљедњих мјесеци.

Међународна заједница критиковала је раније бившег предсједника Филипина Родрига Дутертеа због рата који је водио са кријумчарима дроге, у којем је, према полицијским подацима, погинуло више од 6.200 осумњичених.

Групе за људска права навеле су већи број погинулих и оптужиле неке полицајце да су измислили доказе како би изгледало да су се жртве насилно опирали хапшењу.

У новембру, шеф филипинске националне полиције Родолфо Азурин Јуниор рекао је да је наредио органима закона да минимизирају убиства људи који се баве трговином дрогом.

Саопштио је да ће бити формирана комисија која ће контролисати полицијске службенике и утврдити да ли су умијешани у илегалну трговину дрогом и додао да они који нису умијешани немају потребе да брину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана