Филипини: Сукоб војске и комунистичких побуњеника, погинуло најмање 10 герилаца

Танјуг
Филипини: Сукоб војске и комунистичких побуњеника, погинуло најмање 10 герилаца

МАНИЛА - Филипинска војска ликвидирала је најмање 10 осумњичених комунистичких герилаца у сукобу на удаљеном подручју Нуева Еција на северу Филипина, саопштиле су данас филипинске власти.

Према ријечима филипинских званичника овом акцијом је задат још један одлучан ударац вишедеценијској побуни филипинских герилаца којих је, према процијенама власти, остало свега око 1.000, преноси АП.

Војска је саопштила да је заробила 20-ак герилаца Нове Народне Армије који су се повлачили након прошлонедељног сукоба са владиним снагама, што је, како се наводи, у среду изазвало нове, жестоке окршаје у којима је ликвидирано 10 побуњеника, укључујући три команданта.

Бригадни генерал Норвин Џозеф Пасамонте, командант пешадијске бригаде, похвалио је своје борце, али је изразио и жаљење због смрти побуњеника.

"Влада није пропустила да их замоли да се предају и врате нормалном животу", рекао је Пасамонте и додао да би људске жртве требало да убеде преостале герилце да се предају.

Прошлог новембра у Ослу, током преговора уз посредовање Норвешке, влада Филипина и комунистички побуњеници договорили су се да наставе разговоре са циљем окончања оружане побуне филипинских комуниста, једне од најдужих у Азији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана