Филипини планирају да набаве 40 нових борбених авиона на кредит

Танјуг
Филипини планирају да набаве 40 нових борбених авиона на кредит

МАНИЛА - Филипини планирају да набаве 40 нових вишенамјенских борбених авиона за јачање своје одбране, саопштио је данас министар одбране Гилберто Теодоро.

Понуђачи морају да у оквиру својих понуда предвиде финансијске услове који омогућавају плаћање на рате, саопштио је Теодоро на саслушању у Конгресу о буџету, преноси Ројтерс.

-Филипинска влада разматра више могућности финансирања програма војне модернизације, укључујући коришћење синдицираних кредита од више приватних зајмодаваца -  рекао је Теодоро.

Министар је рекао да су земљи потребни "бржи и смртоноснији" вишенаменски млазни ловци, од јужнокорејских ФА-50 које земља посједује.

Он није прецизирао које моделе авиона Филипини желе да набаве, нити потенцијалне понуђаче, а није још познат временски оквир за планирану набавку, наводи британска агенција.

Филипини, азијски савезник САД, настоје да модернизују и појачају своју војну опрему, а њихово ваздухопловство тренутно има неколико борбених авиона.

Предсједник Филипина Фердинанд Маркос млађи одобрио је почетком године "Ре-Хоризонт 3", план набавке новог војног наоружања и опреме вриједан 33,64 милијарде долара у периоду од десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана