Филипини: Активирао се вулкан Мајон, десетине хиљада људи у приправности

Танјуг
Foto: CNN

ЛЕГАЗПИ- Најактивнији вулкан на Филипинима активирао се данас избацујући мање количине лаве низ падине вулканске планине Мајон, а десетине хиљада људи су у приправности да у случају веће ерупције напусте зону опасности.

Откако се вулканска активност интензивирала прошле недјеље, више од 12.600 људи напустило је углавном сиромашне пољопривредне заједнице у кругу од 6 километара од кратера вулкана Мајон, преноси АП.

Међутим, хиљаде људи су остале унутар опасне зоне у подножју Мајона јер немају гдје да оду и склоне се од потенцијалне веће опасности.

С обзиром да је вулкан у недјељу увече почео да избацује мање количине лаве зона високог ризика око Мајона могла би да се прошири ако ерупција постане интензивнија и опаснија, рекао је Тересито Баколкол, директор филипинског Института за вулканологију и сеизмологију.

Баколкол је упозорио да би у случају да се то догоди људи у било којој проширеној зони опасности требало да буду спремни да се евакуишу у склоништа за хитне ситуације.

"Оно што сада видимо је непредвидива вулканска активност и ми је пратимо из дана у дан", рекао је Баколкол за Асошијетед прес.

У четвртак је званично проглашено упозорење на опасност од вулкана трећег од укупно пет нивоа јер је вулкан активан и непредвидив и у наредним данима постоји опасност од велике ерупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана