Фидан и Лавров разговарали о прекиду рата: Русији неприхватљиви захтјеви Зеленског

ГС
Фидан и Лавров разговарали о прекиду рата: Русији неприхватљиви захтјеви Зеленског

МОСКВА - Министар спољних послова Турске Хакан Фидан и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров одржали су састанак у Москви.

На конференцији за медије су казали да су разговарали о рату у Украјини, али да је фокус био на поновном оживљавању Црноморске иницијативе.

- Наставићемо да радимо на оживљавању црноморског споразума о житу, који је кључан за глобалну сигурност хране и стабилност и мир у црноморском региону - рекао је Фидан.

Он је напоменуо да су Уједињене нације припремиле нови пакет приједлога за наставак уговора о црноморском житу уз допринос Турске.

- Вјерујемо да ће овај пакет пружити одговарајуће основе за наставак договора - рекао је он.

Фидан је указао на захтјеве Москве за несметан извоз руског жита и ђубрива, напомињући да је у четвртак поново потврђена потреба за њиховим испуњавањем.

Такође је рекао да је утицај руско-украјинског рата наставио експоненцијално да расте те да се и та тема нашла на дневном реду њиовог састанка.

Лавров је рекао да су на састанку разговарали о оживљавању односа Турске и Сирије, као и о црноморском договору о житу. Напоменуо је да Русија не види знаке да ће добити гаранције које су јој потребне прије него што настави споразум, али да се може вратити на њега ако се испуне обећања Запада Москви. Лавров је поновио тврдњу Русије да економске санкције Запада ометају руски извоз житарица и ђубрива.

Лавров се дотакао и теме Украјине, рекавши да су Фидан и он разговарали о ситуацији у Украјини, током чега је потврдио став Русије који одбацује формулу мира украјинског предсједника Владимира Зеленског.  Формула Зеленског, која се састоји од 10 услова, изнесена је на посљедњем самиту Г-20 у Индонезији, а посљедњи корак је потписивање мировног споразума.

Такође се фокусира на питања као што су нуклеарна безбједност и сигурност хране и енергије. Лавров је такође рекао да је Москва спремна да повећа своје испоруке гаса Турској и примијени споразуме између двије земље о успостављању гасног чворишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана