Фицо: Словачка ће обуставити испоруке дизела Украјини ако се не обнови транзит нафте

Танјуг
Фицо: Словачка ће обуставити испоруке дизела Украјини ако се не обнови транзит нафте

БРАТИСЛАВА- Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је данас да ће Словачка зауставити испоруке дизела Украјини ако Кијев не обнови токове нафте из руске групе Лукоил.

Словачка и Мађарска појачале су притисак откако је Кијев прошлог мјесеца ставио Лукоил на листу санкција, спречавајући да нафта компаније пролази кроз словачке и мађарске рафинерије.

"Ако се транзит руске сирове нафте кроз Украјину не обнови у кратком року, (словачка рафинерија) Словнафт неће наставити са испоруком дизела Украјини", рекао је Фицо у видео поруци на Фејсбуку.

Испоруке нафте преко Украјине од других руских добављача осим Лукоила нису прекинуте.

Словачке испоруке чине десетину украјинске потрошње дизела, рекао је Фицо.

Он је додао да је украјинском премијеру Денису Шмихалу у петак предложио техничко рЈешење за обнављање заустављених токова нафте.

Фицо је истакао рекао да Словачка неће променити став о украјинском сукобу због тога што је Кијев обуставио транзит нафте из руске компаније Лукоил.

"Чак ни проблем са транзитом руске нафте кроз Украјину не може да промијени нашу позицију о конфликту у Украјини, треба га окончати раним примирјем, а не вјештачки продужавати са нереалним циљем да се Русија баци на кољена и правим циљем да се џепови произвођача оружја још више напуне" истакао је Фицо.

Он је оцијенио да само продужење забране транзита неће ни на који начин утицати на Русију.

"Даља примјена ове бесмислене санкције само ће штетити Украјини, Словачкој и Мађарској, а практично неће утицати на Русију", рекао је словачки премијер.

Украјина је 19. јула обуставила испоруке Лукоил нафте Словачкој и Мађарској. У Братислави и Будимпешти су рекли да руска нафта наставља да тече у обје државе другим транзитним рутама.

Спор је показао колико неке земље ЕУ и даље зависе од руске енергије више од двије године након што је блок одлучио да заустави увоз нафте из Москве након инвазије на Украјину.

Мађарска, Словачка и Чешка изузете су од забране увоза нафте из Русије како би имале више времена да пронађу алтернативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана