Фицо добио двије седмице за формирање владе

Танјуг
Foto: Танјуг

БРАТИСЛАВА - Побједник избора у Словачкој Роберт Фицо изјавио је да је добио двије седмице од предсједника државе да преговара о коалиционој влади након што је његова странка СМЕР-ССД побиједила на изборима током викенда, али нема већину у парламенту.

"Договорили смо рок од двије седмице који ћу имати на располагању за формирање владе", рекао је Фицо данас новинарима послије састанка са предсједником Зузаном Чапутовом.

Фицо је додао да ово "неће бити лак процес", али да ће његова странка учинити све да влада буде формирана.

Побједа Фица забринула запад

Побједа странке Роберта Фица у Словачкој изазвала је незадовоство на Западу - преносе аналитички портали.

"Странка на челу са прокремаљском особом дошла је на врх, након што је осигурала више гласова од очекиваног броја на изборима у Словачкој" - наводи америчка ТВ мрежа Си-Ен-Ен.

Према прелиминарним резултатима, странка СМЕР Роберта Фица освојила је скоро 23 одсто гласова.

Садашња владајућа странка Прогресивна Словачка освојила је 17,9 посто.

Фицо, двоструки бивши премијер Словачке, који критикује превелику западну умијешаност у рат у Украјини, могао би да добије прилику да понови обавља стару дужност.

Фицо је, након саопштавања резултата, поручио да ће учинити све што је у његовој моћи да покрене мировне преговоре Русије и Украјине.

"Још више убијања никоме неће помоћи", навео је Фицо.

Резултат суботњих избора Фицове странке СМЕР бољи је од очекиваног. Посљедње анкете јавног мњења, објављене прије гласања, показивале су да су СМЕР и владајућа странка - једнаки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана