Фицо: Ако Украјина уђе у НАТО, то је основа за трећи свјетски рат

Срна
Фицо: Ако Украјина уђе у НАТО, то је основа за трећи свјетски рат

БРАТИСЛАВА - Словачка одбацује пријем Украјине у НАТО и спремна је ако треба ставити вето на ту одлуку, рекао је данас словачки премијер Роберт Фицо.

Фицо је најавио да ће у сриједу, 24. јануара, отпутовати у Украјину како би се састао са својим колегом Денисом Шмихалом у пограничном граду Ужгороду.

"Рећи ћу му да ћемо блокирати и ставити вето на украјински пријем у НАТО, јер то не би било ништа друго него основа за трећи свјетски рат", рекао је Фицо за словачки јавни радио РТВС.

Словачка, која је постала НАТО чланица 2004. године, била је једна од најјачих заговорница украјинске одбране у сукобу са Русијом који је избио у 24. фебруара 2022. године.

Међутим, кад је љевичарска Влада на челу са Фицом дошла на власт у октобру прошле године, одлучила је да више не испоручује оружје Кијеву, иако Братислава наставља да шеље системе за разминиравање и дизел генераторе у случају руског напада на електране.

Фицо је још једном нагласио да Словачка више неће слати оружје из својих војних залиха сусједној земљи, али ће и даље допуштати да словачке одбрамбене компаније продају оружје.

Он је раније рекао да је Словачка за улазак Украјине у ЕУ под условом а испуњава исте услове као и други кандидати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана