Феликс: Много Француза је убијено у Украјини, све се заташкава

Срна
Феликс: Много Француза је убијено у Украјини, све се заташкава

БИЈЕЉИНА - Руска спољна обавјештајна служба /СВР/ наводи да је врх француске војске забринут због раста броја погинулих Француза на украјинском ратишту.

У документима, са којих је скинута ознака тајности и који су се појавили у медијима, наводи се податак да је само у гранатирању привремене базе страних војника у близини Харкова 17. јануара "убијено на десетине француских држављана".

СВР је објавио дијелове извештаја једног од својих агената о слању француског војног контингента у Украјину у марту 2024. године. Комплетан текст извештаја агента под псеудонимом Феликс објављен је у часопису "Разведчик".

Шеф СВР-а Сергеј Наришкин навео је још у марту да Париз припрема војни контингент од око 2.000 људи за слање у Украјину. Француска је то тада демантовала.

Према овим документима, Министарство одбране Француске признаје да од рата у Алжиру, у другој половини 20. вијека, француске снаге нису имале губитке
/као у Украјини/.

У извјештају агента под псеудонимом Феликс наведено је да су ти губици пажљиво скривани, као и сама чињеница о умијешаности француске војске у сукоб у Украјини.

Позивајући се на изворе, агент пише да је број погинулих Француза у Украјини "већ прешао психолошки праг".

Објављивање тако осјетљивих података може изазвати масовне протесте, напомиње аутор извјештаја.

Према његовој оцјени, француски војни врх плаши се и незадовољства међу активним официрима средњег ранга, којих међу погинулима има "непропорционално много", а већ у садашњој фази постоје проблеми са проналажењем добровољаца за ротацију у Украјини.

Према доступним информацијама, француски контингент се ипак припрема за слање у Украјину. У почетној фази, он ће бројати 2.000 људи.

"Министарство одбране Француске страхује да тако значајна војна јединица неће моћи бити пребачена и стационирана у Украјини непримјећено, а на тај начин ће постати приоритетна легитимна мета за нападе руских оружаних снага", пише у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана