ФБИ: Трампов нападач мјесецима тражио мету

GS
Foto: X.com

Нападач на Доналда Трампа континуирано је тражио велики скуп на којем би извршио напад прије него што је пуцао на републиканског кандидата за предсједника Америке на митингу у Батлеру у Пенсилванији, саопштили су званичници ФБИ-ја.

Према њиховим наводима, Томас Крукс (20) више од 60 пута је на интернету претраживао информације о Трампу, више него о његовом ривалу Џозефу Бајдену, прије него што је отишао на Трампов митинг.

"Видјели смо да су постојали систематски покушаји да се испланира напад на неком великом скупу, да је нападач претраживао бројне велике догађаје и мете", рекао је агент ФБИ-ја из Пенсилваније Кевин Роџек.

Додао је да је Крукс био "хиперфокусиран" на Трампов митинг када је објављено да ће бити одржан почетком јула, и да је то видио као прилику да нападне.

ФБИ, међутим, није успио да утврди мотив, преноси "Глас Америке".

"Круксове активности на интернету показале су да је био заинтересован за мјешавину идеологија, али да није јасно да ли су га мотивисале љевичарска или десничарска", додао је Роџек.

ФБИ је саопштио и да нису пронађени никакви докази који указују на то да је Крукс имао помагаче или да је иза њега стајала нека страна земља.

У његовом организму нису пронађени трагови алкохола или дроге.

Покушај убиства је покренуо бројна питања о томе како је Крукс успио да се попне на кров толико близу бине на којој је стајао Трамп и испали осам метака на бившег предсједника, прије него што га је убила Тајна служба. 

Тренутно се у влади и Конгресу води неколико истрага о безбједносним пропустима.

ФБИ паралелно истражује Крукса. До сада су прикупљене информације које указују на то како је размишљао, иако се и даље не зна шта га је тачно мотивисало на атентат.

Крукс је на интернету почео да претражује информације о Трамповим митинзима већ у септембру прошле године, док је у априлу ове године претраживао митинге обојице кандидата близу мјеста гд‌је је живио, у Пенсилванији.

Тражио је и информације о датумима демократске и републиканске конвенције.

Неколико дана прије атентата 13. јула тражио је информације о мјесту гд‌је се одржава митинг и детаље о компанији која посједује зграду са које је пуцао. Видео-снимци показују да је Крукс на крову провео шест минута.

У свом аутомобилу је оставио неколико експлозивних направа, а информације о томе како се праве бомбе тражио је још 2019. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана