ФБИ против коришћења јавних пунктова за пуњење телефона

Срна
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Федерални истражни биро /ФБИ/ апеловао је на Американце да се уздржавају од кориштења пунктова или станица за пуњење телефона на аеродромима, хотелима и другим јавним мјестима, јер постоји опасност од злоупотребе и хаковања уређаја, што представља пријетњу за личне податке.

"Избјегавајте кориштење пунктова за пуњење на аеродромима, у хотелима или у тржним центрима. Постоје начини јавне употребе, односно злоупотребе УСБ портова за убацивање вируса и софтвера на уређаје", саопштио је ФБИ.

У саопштењу се савјетује људима да носе властити пуњач и УСБ кабл и да користе утичницу.

ФБИ није једина федерална агенција која је издала упозорење о пуњачу за телефоне. Федерална комисија за комуникације /ФЦЦ/ такође је саопштила да злонамјерни актери могу да употријебе УСБ портове за убацивање вируса на уређаје корисника који су потпуно несвјесни шта се догађа. Ова тактика позната је под називом "ђус џекинг" /juice jacking/.

Такви вируси могу да пруже приступ осјетљивим подацима, укључујући шифре, што се може користити за различите облике крађе идентитета.

Одређени уређаји, укључујући поједине ајфоне, нуде заштиту против "ђус џекинга" упозоравањем корисника о несигурној или небезбједној конекцији, али софистицирани вирус може да заобиђе сва упозорења.

И поред упозорења савезних органа остаје нејасно колико су такви напади чести, наводи "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана