ФБИ претресао куће двојице Aмериканаца повезаних са руским државним медијима

Танјуг
Foto: Спотлајт Њуз

ВАШИНГТОН - ФБИ је током августа претресао куће двојице Американаца повезаних са руским државним медијима, укључујући бившег инспектора за оружје Ујединјених нација и савјетника кампање републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампова 2016. године.

Ови потези су услиједили након недавних упозорења САД да руска влада покушава да утиче на новембарске предсједничке изборе у САД, пише Ројтерс.

Једна кућа у Делмару у Њујорку била је повезана са Скотом Ритером, бившим инспектором Уједињених нација за оружје и критичарем америчке спољне политике, док је друга у Вирџинији била повезана са Димитријем К. Сајмсом, савјетником Трампове прве предсједничке кампање, 2016.

Амерички обавјештајци тврде да Русија остаје „доминантна пријетња” америчким изборима и да Москва користи сложен арсенал оруђа да подржи једног од кандидата и посије подјеле.

Русија је одбацила оптужбе. Тужиоци нису објавили оптужбе против Сајмеса и Ритера. Сајмс, који води недељни ток-шоу на руској државној телевизији Први канал, рекао је Спутњику да сматра да је акција ФБИ-ја „покушај агенције да га уплаши, дискредитује и да нанесе штету његовој могућност да живи у САД-у или да чак посјети Америку”.

Ритер, кога је порота осудила 2011. године за сексуално узнемиравање малољетника на мрежи, рекао је да је ФБИ претрес повезан са забринутошћу владе САД због наводног кршења Закона о регистрацији страних агената.

Закон захтјева од Американаца да открију политичке активности у име страних земаља владе. Он негира оптужбе и сматра да је претрес одмазда за његову критику спољне политике САД, укључујући и Украјину. Ритер је ове недеље написао у државном медију Раша тудеј да је био „спољни сарадник РТ од априла 2020”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана