ФБИ под притиском да објави стотине "несталих" Епстинових докумената

Танјуг
ФБИ под притиском да објави стотине "несталих" Епстинових докумената

Амерички ФБИ суочава се са бројним позивима јавности да објави стотине "несталих" доказа заплијењених током рације у згради коју је посједовао сексуални преступник Џефри Епстин у Њујорку.

Након што је објављена листа Епстинових пријатеља, отворила су се бројна спорна питања у САД, преноси Дејли мејл и додаје да су међу предметима траке, дискови, пасоши и фотографије, који су били у сефу на Епстиновом имању током упада у његову зграду вриједну 51 милион долар, у јулу 2019. године, непосредно након што је он ухапшен.

Епстин је пронађен мртав у затворској ћелији 10. августа 2019. године.

Захтјеви долазе након што су се појавиле спекулације да је Епстин радио као агент за израелску обавјештајну службу Мосад, прије самоубиства, док је чекао суђење за сексуалне преступе над дјецом.ж

Агент ФБИ Кели Мегвајер претходно је свједочила да је агенција отворила сеф у његовом дому у јулу 2019. године, како би открила бројне доказе, заједно са дијамантима и великом количином америчких долара.

Говорећи на суђењу, Епстинова помоћница, такође оптужена Гилејн Максвел, рекла је суду да су агенти само фотографисали садржај, али да нису имали налог да га одузму, објавио је британски Телеграф.

Када се агенција вратила да заплијени доказе 11. јула, нестали су, судећи према Мегвајер, која је рекла да су временом враћени у двије торбе, и да их је вратио бивши Епстинов адвокат Ричард Кан.

Она није могла да потврди да ли је садржај на дисковима био исти као онај који је фотографисан, али је рекла да су сви предмети пребројани.

Кутије са дисковима и хард драјвовима су такође откривени у неколико соба у Епстиновом дому, укључујући и у соби за масажу.

На петом спрату Епстинове зграде, агенти ФБИ су пронашли педантно означен диск за који су рекли да садржи фотографије.

Ово откриће наметнуло је спекулације да је Епстин можда водио тајну шпијунску операцију да уз помоћ сексуално компромитујућег материјала уцијени политичаре и пословну елиту.

Бивши израелски шпијуни су званично рекли да је Епстина у шпијунску игру увео отац помоћнице Максвел, Роберт Максвел, кога је Ари Бен-Менаш идентификовао као агента Мосада.

Бен-Менаш је радио за израелску војну обавјештајну службу, у периоду од 1977. до 1987. године. 

У извјештајима у вријеме рације на Епстајнов дом такође се говорило да је у сефу откривена хрпа непримјерених фотографија дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана