ФБИ извршио претрес дома бившег инспектора УН

Tanjug
Foto: X.com

ЊУЈОРК - Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) извршио је претрес у дому бившег инспектора Уједињених нација за оружје Скота Ритера у Њујорку у оквиру федералне истраге, рекли су званичници.

Портпаролка ФБИ-а рекла је за Њујорк пост да су агенти извршили рацију у оквиру федералне истраге, одбијајући да изнесе детаље јер је истрага у току.
    
Ритер, који је осуђени сексуални преступник, рекао је новинарима испред свог дома  након рације да се налог фокусира на потенцијално кршење Закона о регистрацији страних агената. 
       
Стејт департмент је недавно одузео пасош Ритеру док је покушавао да одлети у Русију на конференцију, а он је тврдио да је то био потез против његових проруских ставова.
    
Ритер је бивши главни инспектор за оружје у Ираку, а 2011. године проглашен је кривим за сексуално онлајн ћаскање са детективом који се представио као 15-годишња дјевојчица. 
    
У затвору је провео око две и по године.
       
Ритер је служио као инспектор за оружје у Ираку током 1990-их, као део међународних напора да се разоружа режим Садама Хусеина. 
    
Након што је поднио оставку у знак протеста 1998. године, постао је гласан критичар америчке спољне политике уочи рата у Ираку.
        
Посљедњих година, Ритер све више подржава Русију, а 2022. године његов налог на Твитеру је накратко био суспендован након што је тврдио да је украјинска полиција, а не руске снаге, убила стотине људи у кијевском предграђу, Буча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана