ФБИ: Иран стоји иза покушаја хаковања кампања Трампа и Бајден-Харис

Танјуг
ФБИ: Иран стоји иза покушаја хаковања кампања Трампа и Бајден-Харис

ВАШИНГТОН - Влада Сједињених Америчких Држава је закључила да иранска влада стоји иза хаковања и цурења података усмјерених на предсједничку кампању републиканског кандидата Доналда Трампа и кампању америчког предсједника Џозефа Бајдена и демократске кандидаткиње Камале Харис, саопштили су ФБИ и друге америчке обавештајне агенције.

ФБИ је обавијестио Трампа о својим прелиминарним налазима, након што су поједини медији објавили да су примили документе за које се вјерује да потичу са налога који припада високом званичнику Трампове кампање, а из штаба Камале Харис саопштено је да су хакери били неуспјешни у покушајима да хакују њену кампању, преноси CNN.

-Међународна заједница је увјерена да су Иранци кроз друштвени инжењеринг и друге напоре тражили приступ појединцима са директним приступом предсједничким кампањама обе политичке партије. Такве активности имају за циљ да утичу на изборни процес у САД - наведено је у саопштењу ФБИ, Канцеларије директора националне обавјештајне службе и Агенције за сајбер безбједности и инфраструктурну безбједности.

Додаје се да такав приступ није нов и да су Иран и Русија користили ту тактику не само у САД током овог и претходних изборних циклуса, већ и у другим земљама широм свијета.

Иранска мисија УН у понедјељак је одбацила, како је навела, "непоткријепљене" тврдње да Иран стоји иза операције хаковања.

-Овакве оптужбе су непоткријепљене. Исламска Република Иран нема ни намјеру ни мотив да се мијеша у предсједничке изборе у САД. Ако америчка влада искрено вјерује у валидност својих тврдњи, требало би да нам пружи релевантне доказе - речено је из иранске сталне мисије при УН за CNN.

ФБИ је прошлог понедјељка саопштио да је отворио истрагу због навода из кампање Доналда Трампа да је бивши предсједник био мета хакера који раде за иранску владу.

Трампова кампања окривила је Иран и указала на извјештај истраживача Мајкрософта од петка према којем су хакери повезани са иранском владом покушали да хакују  налог високо рангираног званичника у америчкој предсједничкој кампањи.

ФБИ је прошле недјеље обавијестио и кампању Камале Харис да је била на "мети операције утицаја страног актера".

Ирански званичници су и тада негирали било какву повезаност са хаковањем кампања америчких предсједничких кампања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана