ФБИ: Иран покушао да понуди Бајденовом штабу украдене податке из Трампове кампање

Танјуг
ФБИ: Иран покушао да понуди Бајденовом штабу украдене податке из Трампове кампање

ВАШИНГТОН- ФБИ и друге савезне агенције саопштиле су данас да су ирански хакери покушали да понуде кампањи предсједника САД Џозефа Бајдена информације украдене из кампање његовог ривала, републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа, тако што су слали нежељене мејлове људима који су били повезани са демократским предсједником у циљу мијешања у предсједничке изборе у новембру, пренео је АП.

-Нема доказа да је неко од прималаца одговорио - рекли су званичници, што је спријечило да се информације које су нудили хакери појаве у посљедњим мјесецима кампање. Хакери су слали мејлове крајем јуна и почетком јула људима који су били повезани са Бајденовом кампањом прије него што је он одустао од трке за нови предсједнички мандат.

Мејлови су "садржали дио узет из украденог, не јавног материјала Трампове кампање као текст у мејловима", наводи се у саопштењу ФБИ, Канцеларије директора националне обавештајне агенције и Агенције за сајбер и инфраструктурну безбједност.

Ово саопштење представља најновији покушај да се скрене пажња на, како званичници кажу, "дрски" покушај Ирана да се мијеша у изборе 2024, укључујући кампању хаковања и цурења података коју су ФБИ и друге савезне агенције повезале прошлог мјесеца са Техераном.

ФБИ, Канцеларија директора националне обавјештајне службе и Агенција за сајбер безбједност и инфраструктурну безбједност саопштили су да је хаковање Трампове кампање дио напора да се поткопа вјера бирача у изборе и да се подстакне раздор.

Трампова кампања је 10. августа објелоданила да је хакована и рекла да су ирански актери украли и дистрибуирали осјетљиве документе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана