Фаучи наручио рад да оповргне да је ковид процурио из лабораторије у Вухану

ГС
Фаучи наручио рад да оповргне да је ковид процурио из лабораторије у Вухану

ВАШИНГТОН - Новооткривени мејлови показују да је водећи амерички епидемиолог др Ентони Фаучи, у фебруару 2020. године, наручио научни рад да оповргне теорију да је вирус короне процурио из лабораторије у кинеском Вухану.

Фаучи је стајао осам седмица касније поред америчког предсједника Доналда Трампа на конференцији за новинаре у Бијелој кући и цитирао је тај документ као доказ да је теорија цурења вируса из лабораторије невјероватна, док се истовремено претварао да нема никакве везе с тим радом и да не познаје ауторе, објавио је “Њујорк пост”.

Фаучи је, 17. априла 2020, на питање да ли је вирус могао да дође из кинеске лабораторије, рекао да то није могуће, позивајући се на рад под називом „Проксимално поријекло SARS-CoV-2”, који је послат Фаучију на уређивање у облику нацрта и поново на коначно одобрење, прије него што је објављен је у часопису “Нејчр медисин” 17. фебруара 2020, преноси Танјуг.

Рад је написан четири дана након што су Фаучи и његов шеф америчких Националних института за здравље (NIH) Френсис Колинс, разговарали са четворицом аутора о извjештајима да је ковид-19 можда процурио из лабораторије у Вухану и да је „можда намјерно генетски изманипулисан”.

Подкомитет за надзор Представничког дома Конгреса објавио је у недjељу мејлове у којима коаутор, др Кристијан Андерсен, признаје да га је Фаучи „натjерао” да напише рад са циљем да „побије” теорију о цурењу из лабораторије.

Тадашњи шеф британске непрофитне организације “Велкам траст” Џереми Фарар, која има историјске везе са фармацеутском индустријом и “Гејтс фондацијом”, награђен је улогом главног научника у Свјетској здравственој организацији (СЗО) прошлог децембра. 

Фарар је послао мејл у којем је тражио да у раду израз „мало вјероватно” буде замијењен са „невјероватно”, у реченици о поријеклу цурења вируса из лабораторије, која је гласила: „Мало је вјероватно да се SARS-CoV-2, појавио лабораторијском манипулацијом постојећег коронавируса повезаног са SARS-om. “

Питање зашто је Фаучи уложио толики напор да прикрије поријекло ковид-19, главни је фокус комитета који предводи Републиканска странка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана