Европу захватио топлотни талас, биљеже се температурни рекорди

Анадолија
Европу захватио топлотни талас, биљеже се температурни рекорди

САРАЈЕВО - Многе европске земље захватио је топлотни талас, а очекује се да ће температурни рекорди бити забиљежени наредних неколико седмица у многим земљама у Европи.

Шпанија, Италија и Грчка су међу земљама које су највише погођене топлотним таласом. У БиХ, Србији, Црној Гори, Косову, Хрватској, Бугарској, Њемачкој, Швицарској, Аустрији и Холандији температуре су изнад сезонских нормала.

У Енглеској се екстремне врућине очекују тек средином августа.

У Шпанији ће топлотни талас захватити више од 30 провинција.

Тимови Цивилне заштите издали су црвено упозорење у Кордоби и Хаену у области Андалузије на југу Шпаније, гдје се очекује пораст температуре до 44 степена.

Надлежни упозоравају грађане да не излазе напоље и да пију много воде.

Високе температуре и суша узроковане климатским промјенама негативно утичу на пољопривредни сектор у Шпанији.

Екстремне врућине забиљежене су и у Италији. Очекује се да ће температура зрака у главном граду Риму данас достићи 40 степени, а сутра ће се кретати до 43.

Према процјенама које је Европска свемирска агенција (ЕСА) објавила 13. јула, температура на италијанским острвима Сицилији и Сардинији ове седмице би могла достићи 48 степени.

Италијанско Министарство здравства упозорава грађане на екстремне врућине.

Министарство апелује да грађани, посебно старије особе, дјеца и особе са хроничним болестима, не излазе напоље између 11 и 18 сати.

У неким регијама Италије постоје упозорења да у шумским подручјима може доћи до пожара због екстремне врућине.

У Атини, главном граду Грчке, температуре од 43 степена негативно утичу на живот.

Према процјени метеоролога, просјечна температура у многим градовима земље до сриједе ће бити изнад 40 степени.

 

Одлуком Министарства рада препоручено је да се ради од куће ради заштите запослених у приватном и јавном сектору.

Надлежни упозоравају и на могуће шумске пожаре због топлотног таласа.

БиХ, Србија, Црна Гора, Хрватска и Косово почеле су нову седмицу с високим температурама.

Због екстремно високих температура зрака, Федерални хидрометеоролошки завод издао је црвено упозорење за БиХ. У периоду од 16. до 19. јула 2023. године од 12 до 18 сати вриједности температура зрака кретаће се од 34 до 40 степени.

Данас ће бити "најтоплији дан" у Србији, а температура ваздуха ће се кретати до 40 степени. Грађани су позвани на опрез због високе температуре.

У Црној Гори од данас је на снази црвени метеоаларм, а очекује се да температура достиже и више од 40 степени Целзијуса, саопштено је из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију.

Хрватски државни хидрометеоролошки завод објавио је да ће се температура ваздуха кретати између 35 и 40 степени, а за данас су издата жута и црвена упозорења, посебно у приобалним дијеловима земље.

Туристи су упозорени да се не сунчају у сатима када је температура зрака највиша.

У 24 од 29 региона у Бугарској проглашена је "жута узбуна" због екстремне врућине.

Док се очекује да ће највиша температура зрака у земљи достићи 38 степени, термометри у главном граду Софији показују 34 степена.

Надлежни савјетују грађанима да не излазе, посебно у подне, и да пију доста воде.

Њемачки метеоролошки уред објавио је да је забиљежена највиша овогодишња температура са 38,8 степени.

И док се напомиње да су врућином посебно погођене старије особе и да је у великом порасту број оних који се обраћају хитној помоћи, упозорава се да ће због великих врућина доћи до пораста здравствених тегоба.

Очекује се да ће температура ваздуха у Аустрији, гдје је прошле седмице забиљежено 38 степени, ове седмице порасти до максимална 33 степена.

Наводи се да ће јака киша и невријеме бити на снази ​​у цијелој земљи у сриједу.

У Холандији, гдје се очекује да ће температура овог љета достићи рекордне нивое, температура се у јулу приближила 30 степени.

Предвиђа се да ће 2023. бити једна од најсушнијих година и да је ризик од шумских пожара веома висок.

У Холандији, гдје је просјечна температура у јуну 16,2 степена Целзијуса, просјечна температура у јуну ове године порасла је на 19,4 степена Целзијуса.

Док се континентална Европа бори са топлотним таласом, Британска метеоролошка агенција објавила је да се екстремно високе температуре у земљи не очекује до средине абгуста.

Јуни, када је просјечна температура у Енглеској измјерена на 15,8 степени, забиљежен је као "најтоплији јун" од 1884. године.

Температура у земљи 10. јуна је премашила 32,2 степена.

Коперникус сателитски систем за праћење Европске уније (ЕУ) објавио је да је прошли мјесец био најтоплији јуни на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана