Европски тужиоци истражују поруке Фон дер Лајен и директора „Фајзера“ о вакцинама

Танјуг
Европски тужиоци истражују поруке Фон дер Лајен и директора „Фајзера“ о вакцинама

БРИСЕЛ- Европски тужиоци преузели су истрагу о наводним кривичним дјелима у вези са преговорима о набавци вакцина против вируса корона "Фајзера“ Алберт Бурле, рекао је портпарол канцеларије тужилаштва у белгијском граду Лијежу.

Истражитељи из Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) посљедњих мјесеци преузели су истрагу од белгијских тужиоца, који су истраживали Фон дер Лајен због “мијешања у јавне функције, уништавања СМС-ова, корупције и сукоба интереса”, наводи се у правним документима у које су увид имали Политико и портпарол канцеларије тужиоца у Лијежу.

Иако тужиоци ЕППО истражују наводна кривична дјела, нико није још оптужен у вези са тим случајем.

Истрагу су првобитно отвориле белгијске власти у Лијежу почетком 2023. године, након што је локални лобиста Фредерик Балдан поднио кривичну пријаву.

Балданова притужба била је усредсређена на наводну размјену текстуалних порука између Фон дер Лајен и директора компаније Фајзер Алберта Бурле уочи постизања највећег споразума о вакцини у ЕУ на врхунцу пандемије вируса, корона у афери названој “Фајзергејт”.

Балдан, 36-годишњи белгијски лобиста повезан са групом скептичном према вакцинама Бон Сенс, поднио је кривичну пријаву у Белгији у вези с улогом Фон дер Лајен у преговорима о вакцини са „Фајзером# због, како он тврди, “мијешања у јавне функције, уништавања СМС-ова, корупције и сукоба интереса”, наводи се у правним информацијама које је обезбиједио његов адвокат.

Касније су му се придружиле мађарска и пољска влада, иако је Варшава у процесу повлачења своје жалбе након побједе на изборима проевропске владе коју води премијер Доналд Туск, рекао је портпарол пољске владе за Политико.

Амерички лист Њујорк тајмс, који је први открио да је дошло до размјене када су предсједница ЕК и директор „Фајзера“ договарали услове споразума, покренуо је паралелну тужбу против Комисије након што је ЕК одбила да открије садржај порука након захтјева за приступ документима.

Усљед вијести да ЕППО сада истражује случај ризикује се додатно испитивање улоге Фон дер Лајен у великом договору о вакцини, чија је вриједност проијцењена на више од 20 милијарди евра.

ЕППО води паневропске истраге о финансијским злочинима и у теорији би могао да заплени телефоне и други релеватни материјал из канцеларије ЕК или других земаља у Европи, као што је Њемачка из које је Фон дер Лајен.

До оваквог развоја догађаја долази у деликатном тренутку за предсједницу ЕК, јер ускоро слиједе европски избори, а у Бриселу очекују да ће Фон дер Лајен добити други мандат на челу Европске комисије.

Комисија је до сада одбијала да открије садржај текстуалних порука или потврди њихово постојање.

Споразум, договорен на врхунцу пандемије 2021. године, провобитно је сматран тријумфом Фон дер Лајен, али сама количина купљених вакцина изазвала је чуђење.

Политико је крајем прошле године открио да је пропало доза вакцина у вриједности од најмање четири милијарде евра.

Уговор о вакцини са „Фајзером“ је у међувремену поново испреговаран.

ЕППО је 2022. године објавио да уопштеније разматра набавку вакцина у ЕУ, али ово је први пут да је ова канцеларија изричито повезана са такозваним “Фајзергејтом”.

Случај који сада разматра ЕППО обједињује неколико различитих правних, политичких и финансијских токова и укршта се са тужбама које је фармацеутски гигант „Фајзер „покренуо против Мађарске и Пољске.

Фајзер је тужио Мађарску и Пољску због неплаћања доза вакцина након заустављања испорука.

Мађарска, на челу чије владе је премијер Виктор Орбан, непоколебљиви противник Фон дер Лајен, такође је поднијела жалбу у вези са улогом предсједнице ЕК у преговорима о вакцини с „Фајзером“, рекла су два извора упућена у случај, која су тражила да остану анонимна.

Пољска је поднијела властиту жалбу у новембру прошле године, потврдио је портпарол пољске владе. Међутим, како је навео, након избора Доналда Туска за премијера у децембру прошле године, “нова влада ради на повлачењу Пољске из ових поступака”. Званичник Европске комисије рекао је да ЕК нема сазнања о могућим поступцима осим из новинских чланака. Мађарска влада није одговорила на захтјев за коментар. Фајзер и ЕППО одбили су да коментаришу случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана