Европски тужиоци дроном открили превару са засадима смокава

Срна
Европски тужиоци дроном открили превару са засадима смокава

ДУБРОВНИК- За засаде смокава извучено је више од милион и по евра из европског фонда, а четворо људи због сумње у малверзације завршило је под истрагом европског тужилаштва и одређен им је истражни затвор.

Свим осумњиченима из афере с европским новцем судија истраге Жупанијског суда у Загребу одредио је истражни затвор јер се сумња да би могли поновити кривична дјела или утицати на свједоке у наставку истраге.

За сада нико није признао кривицу за малверзације тешке нешто више од милион и по евра, за колико су оштећени Европски пољопривредни фонд за рурални развој и буџет Хрватске, преноси Н1.

Ријеч је о конкурсу подршке за пољопривредна газдинства, на којем је Вања Г. из Ријеке са својих троје сарадника одлучила тражити 2.568.377 евра европских средстава.

У Агенцији за плаћања у пољопривреди су јој исплатили укупно 1,5 милиона евра, иако засади смокава на острву Јакљану, односно цијели пројекат, према процјени истражилаца, који су дроном анализирали засаде, вриједе 133.000 евра.

Европски тужиоци почели су провјеравати засаде на Јакљану након што је локални политичар Влахо Мозара поднио кривичну пријаву против жене из Ријеке, преносе хрватски медији.

Вања Г. је, како је утврђено, на рок од 30 година добила земљиште од Дубровачке бискупије и плаћала га око 2.000 евра годишње, а у сам пројекат је, умјесто 1,5 милиона евра уложила 133.000 евра, а остатак новца задржала, у чему су јој помогли остали осумњичен

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана