Европски тужилац: Укинути имунитет за 2 грчке посланице због сумње на превару

Танјуг
Foto: Танјуг

БРИСЕЛ - Европски јавни тужилац затражио је да Европски парламент укине имунитет од кривичног гоњења грчким посланицама због сумње на превару.

Тужилаштво је јуче у саопштењу навело да је захтјев услиједио након извештаја Европске канцеларије за борбу против превара у којем се говори о сумњи на превару у вези са управљањем посланичким накнадама и нарочито платама за помоћнике, пренио је Ројтерс.

Речено је да су у питању социјалисткиња Ева Каили и Марија Спираки из странке десног центра Нова Демократија.

Европски парламент је саопштио да је примио захтјев и одмах покренуо поступак којим би утврдио има ли потребе за укидањем имунитета, што може да потраје неколико недјеља.

Европско јавно тужилаштво је осмишљено да заштити новац пореских обвезника ЕУ истрагом и гоњењем за кривична дјела која утичу на финансијске интересе Европске уније.

Ројтерс подсјећа да је Ева Каили у притвору због оптужби да је увучена у прање новца и корупцију у вези с наводним исплатама које је са још три особе добила од Катара, уз сумњу да је та арапска држава преко њих покушала да утиче на економске и политичке одлуке Европског парламента.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана